Lak


Skåle efterbehandles næsten udelukkende ved lakering med fødevare godkendt Crystallit® klarlak fra Zweihorn (https://www.zweihorn.com/dk/produkter/klarlakker/product/crystallitr-klarlack/show.html.) Lakken fås i flere glansvarianter jeg bruger CL9, der er silkemat. Lakken er en 2 komponent lak, der blandes med zweihorn PUR-hærder 5085 i forholdet 1:10. Eksotiske træsorter skal først grundes med Crystallit® fyld- og isolerings grunder CL-FI. Lakken er baseret på organiske opløsningsmidler og Zweihorn hjemmesiden indeholder detaljerede instrukser om anvendelse og sikkerhedsinstrukser.


Værnemidler


Som værnemidler bruger jeg halvmaske med A-filtre og kraftige nitrilhandsker. Lakken kan ikke anvendes ved temperaturer under 15 grader. Jeg forsøger derfor at henlægge lakeringen til perioder, hvor udetemperaturen er over 15 grader, så jeg kan stå og lakere i en åben carport. Såfremt jeg lakerer indendørs, gør jeg det i dertil indrettet skab med udsug, der munder ud i det fri. Til påføring af lakken bruger jeg en hjemmelavet pudepensel bestående af en foldet klud fastholdt mellem to tynde stykker træ (se billede).

Den foldede klud fremstiles af slidt lagenlærred, der egner sig glimrende til formålet. Kluden skiftes efter hver påføring, 

Lakering


Denne type pensel resulterer i en meget jævn fordeling af lakken og efterlader den færdige overflade næsten helt glat uden striber, der let kan mat-slibes til en silkeblød robust overflade. Afhængig af arbejdstemperaturen fortynder jeg lakken i forholdet 1:1 eller 1:2 med Pur S9004 fortynder. Man skal prøve sig lidt frem, lakken skal løbe sammen uden der opstår løbere. Det var Børge fra www.danskfarveshop.dk, der anbefalede mig at bruge en klud til påføring af lakken. Men brug af en klud til påføring af lak baseret på organiske opløsningsmidler er ikke let at administrere, idet man helst ikke skal have lakken på fingrene på fingrene, det problem katalyserede ideen til pudepenslen, og det virker.Jeg grunder to gange med Crystallit® fyld- og isolerings grunder CL-FI efterfulgt af 4 gange lakering med Crystallit® klarlak. Jeg mat sliber mellem alle påføringerne med Festool slibemåtter, første gang med korn 500 derefter korn 800 og efter sidste lakering med korn 1000. Herved opnår man en mat, helt glat, silkeblød og robust overflade, der modstår et stykke rådden frugt, salatdressing og fugt. Fordi lakken er fødevaregodkendt egner skålene sig til frugt og salatskåle, og der dannes ikke pletter på overfladen.